De kwaliteitsniveaus

Deutscher Wein

De Duitse wijn wordt uit toegelaten wijnranksoorten, in toegestane wijnbergen gewonnen en mag voor de gisting met suiker (wettelijk geregeld) verrijkt worden. Hij kan onder de aantekening "Mosel" vaak met fantasie-aanduidingen verkocht worden. Alcohol 8,5 tot 11,5 vol.% resp. 12,0 vol % ( Rode wijn)


Landwein

De Landwein is een verheven, landschapseigen Deutscher Wein van droge tot halfdroge smaak. Het is een eenvoudige, aansprekende bittere wijn, te gebruiken als begeleider bij eten, maar ook voor zorgeloos cafébezoek.


Qualitätswein

Qualitätsweine bezitten van oorsprong strengere regelgeving, m.b.t. herkomst, afzonderlijke ligging, hoger minimummostgewicht en wettelijke keuring met nummer ( A.P. Nr.) dan de Deutschen en Landweine. Men mag ze voor de gisting met kleine hoeveelheden suiker verrijken, om het natuurlijke alcoholgehalte te verhogen. Het alcoholgehalte ligt tussen 9,0 tot 13 vol. %. Qualitätsweine zijn wettelijke gecontroleerde, zuivere, smaakvolle, gebied typische basiswijnen voor dagelijks gebruik, die uitsluitend uit een wijnaanbouwgebied afkomstig zijn moeten. Ze vormen het grootste deel van de Duitse wijnen en daarmee de basis in elk wijnassortiment.


Prädikatswein

Prädikatsweine zijn wijnen van de hogere kwaliteitsklasse, waarbij elke verrijking verboden is. Ze worden meestal onder vermelding van de ligging op de markt gebracht en ondergaan een wettelijke kwaliteitskeuring. Vervolgens hebben ze 6 toegelaten predicaten met minimale mostgewichten van 70 – 150 Oechsle.


Kabinett

Kabinett wijnen is de eerste trap van de predikaatswijnen en benodigen, afhankelijk van wijnranksoort en jaargang, een minimum mostgewicht van ca 70 Oe. Het zijn lichte wijnen, daar ze met niet zo veel alcohol uitgebouwd worden. Kabinettwijnen uit de Moselriesling zijn een typische, moselland, authentieke specialiteit op de hele wereld. Ze benodigen zorgvuldige uitbouw en overtuigen vanwege hun fijnheden en vanwege evenwichtig spel van ras, vrucht en boeket.


Spätlese

De druiven van Spätlese wijnen worden onder bijzondere zorgvuldigheid en uitsluitend volrijp geoogst. Alleen goede wijnbergpercelen en goede jaren bieden de voorwaarden voor het winnen van wijnen van dit verheven predikaatsniveau. Ze onderscheiden zich door bijzondere elegantie, rijpheid en rijke volle smaak. Vanzelfsprekend betekent hun bijzonderheid en hoge kwaliteit een dien overeenkomstige prijs.

Auslese

Zoals de naam het al zegt, worden alleen de rijpste en edelste druiven met de hand er voor deze wijnen uitgeplukt (zware oogstinspanning, minimaal mostgewicht = 88 Oe) Derhalve laten ze een hoge rijpheid zien, een heel palet aan aroma en boeket, en het gehalte aan passende rijpe zuren. In buitengewone, geweldige jaren overvalt de Botrytischimmel de volrijpe bessen (edel rot) en geeft deze edele gewassen het typische, onvergelijkbare karakter = Botrytis aroma.

Beerenauslese

Uit volrijpe druiven worden de overrijpe en edel rotte bessen er zorgvuldig uit geoogst en geperst. Door de sterke concentratie van het bessensap onderscheiden deze wijnen zich door een barnsteenachtige kleur, edele vruchtzoetheid, een passende zuurgraad, alsmede een veelvoud van kruiden en indringerigheid van een honingachtig aroma. Slechts in enkele jaren en moeizame arbeid is het voor de wijnboer mogelijk een zulke kwaliteit uit te bouwen.

Trockenbeerenauslese

Trockenbeerenauslesen worden uit rozijnachtige verschrompelde, edel rotte, apart uitgeplukte bessen gewonnen ( minimummostgewicht = 150 Oe). De geringe mostopbrengst, de arbeidsintensieve oogstinspanning en de zorgzame opslag, en economische uitbouw rechtvaardigen een behoorlijke prijs. Trockenbeerenauslesen zijn de waardevolste kostbaarheden van een wijnboer.

Eiswein

Hierbij worden de druiven in bevroren toestand ( minstens – 7 C, vaak s ’nachts ) geplukt en geperst. Hierbij blijft het water in de vorm van ijs in de bessen, terwijl de door suiker en zuren geconcentreerde most afloopt. Wijnkenners waarderen bij Eiswein de waardevolle vruchtzoetheid, vereend met pikante, slimme zuren. Bijzonderheid: Eisweinen benodigen een lange uitbouw en bereiken vaak pas na 10 jaar en langer hun harmonie en hoogtepunt.