Onze druivensoorten

Riesling

Riesling druif

De Riesling behoort tot de waardevolste en belangrijkste wijnranksoorten van de wereld. Oorspronkelijk stamt hij uit inheemse wilde wijnranken, waaruit zich deze druif in honderden jaren ontwikkeld heeft. De Riesling neemt in Duitsland een belangrijke rol in, want met ca 23.800 hectare neemt hij een kwart van de totale wijnoppervlakte in beslag. Vooral de Moezel is erg bekend om zijn Riesling, hier neemt hij 60% van de wijnoppervlakte voor zijn rekening. De Riesling is een langzaam groeiende wijnranksoort, waar het bepalende element het vruchtige zuur is. Hij stelt hoge eisen aan warme, op het zuiden gelegen (steile) percelen, prefereert licht te verwarmen droge leisteenachtige leemgrond en een gunstig omgevingsklimaat. Riesling wijnranken zijn winterhard en opbrengst vast; de druiven kleinbessig en laat rijpend. De wijn kenmerkt zich door zijn matig tot verhoogd alcoholpercentage, een verrukkende, vruchtige zuring en een niet opdringerige zoetheid. De leisteenerosiegronden en de buien in de zomer tijdens de groeiperiode zorgen voor het rijke gehalte aan waardevolle mineralen. Vanwege de lange rijping bezitten onze Moezel Rieslinge een voornaam, aanhoudend, maar niet opdringerig boeket, gepaard gaande met een edele, fijne evenwichtige vrucht. Een lange lagertijd garandeert het aangename vruchtzuur. Geen enkele wijnranksoort ter wereld produceert een zo grote verscheidenheid aan kwaliteitsgradaties: het palet reikt van aromatische Sektbasiswijn, vruchtige Qualitätswijn, overgaand naar de lichte Kabinett, waardevolle Spät- en edele Auslesen, tot aan de uitgelezen specialiteiten, zoals Eiswijn, of Beeres- resp. Trockenbeerenauslesen.


Kerner

Kerner druif

De Kerner bereikte 1992 zijn hoogtepunt in populariteit. Sindsdien is de verbouw van deze wijnranksoort helaas dalend. De Kerner wijnrank houdt van niet te droge en niet te natte bodems. Een lange rijpingstijd tot in de late herfst maken mostgewichten mogelijk boven die van de Riesling. Houtrijping en vriesbestendigheid zijn goed, de bladarbeid is arbeidsintensief te noemen. De soort levert goede, tamelijk gelijkwaardige opbrengsten met meest voor predikaatwijnen toereikende mostgewichten. De trapsgewijze indeling van de wijnen rijkt van Qualitätswein tot aan Auslese en vormt een aanvullende harmonische verrijking ins ons overwegend groot Riesling-aanbod. Kerner wijnen zijn in kwaliteitsbereik vaak Riesling gelijkwaardig. In het hoogwaardige niveau is het boeket wat aromatischer; hij is nadrukkelijk zurig, fijn aromatisch en vruchtig (peren, sinasappelconfiture groene appels, aalbessen, abrikozen, ijsbonbon ) en soms met een licht muskaataccent voorzien.


Rivaner (Müller-Thurgau)

Müller-Thurgau druif

De Müller-Thurgau druif is een teelt van professor Herrmann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau uit het jaar 1882, en was tot in de jaren negentig de meest verbouwde wijnranksoort in Duitsland. Deze positie moest ze toen afgeven aan de Riesling, ze is desondanks in bijna alle Duitse wijnbouwgebieden te vinden met ongeveer 12% van de Duitse wijnrankoppervlakte. Lange tijd werd aangenomen dat de vader en moeder van de Müller-Thurgau de druivensoorten Riesling en Silvaner waren. Daaruit ontstond het synoniem Rivaner, dat zich inmiddels ingeburgerd heeft. Nieuwste gen-onderzoeken tonen echter aan dat de Müller-Thurgau een kruising is van Riesling X Madeleine Royal. De naam Rivaner is desondanks gebleven. Door de geringe aanspraak van het perceel en de voorliefde voor ertsrijke, niet te droge grond is de Müller-Thurgau hoofdzakelijk in dal percelen en uitlopende afhangen te vinden. De wijnrank rijpt vroeg en levert alcoholische, veelzijdige soms bloemige, van een fijnvruchtig muskaat-aroma voorzien wijnen. De zuring valt eerder mild en zacht uit.


Rode wijn van de Moezel:

Zoals recente archeologische vondsten bewijzen, waren er in de Romeinse tijd rode wijnranksoorten in ons wijnbouwgebied. In de loop der eeuwen zetten zich de witte wijnranksoorten altijd meer door. De laatste keurvorst van Trier- Clemens Wenzeslaus, beval 1787 alleen nog Riesling-wijnranken aan te planten, zodat alle andere wijnranksoorten beetje bij beetje verdrongen zijn. De laatste wijnberg met een rode wijnranksoort aan de Moezel werd pas rond 1936 gerooid. Pas in 1987 werd het verbod opgeheven en met de hernieuwde aanplanting van rode wijnranken een duizendjaar oude traditie weer opgepakt. In goede percelen vormen de snel drogende leisteen erosiebodems met een gemiddeld gehalte aan fijnaarde ideale vooruitzichten voor waardevolle rode wijnen.


Spätburgunder

Spätburgunder druif

Hij geldt als een oude, klassieke, maar ook als de edelste rode wijnsoort en wordt in alle Duitse wijnbouwgebieden aangeplant. Warme, losse en diepgaande bodems en goede percelen, zijn voorwaarden voor deze pretentievolle wijnranksoort uit de familie van de Burgunder. Ze levert normale opbrengsten bij een middellange rijping. Belangrijk is ook de teelt van gezond, rijp plukgoed met een uitkleuring van donkerblauwe tot diep violette bessen. De kleur van de Spätburgunder is violet schimmerend tot lichtend robijnrood. Hij smaakt volmondig, waardevol en geeft een zachte afdronk. Het charmante boeket herinnert aan braambessen en tijdelijk aan bittere amandelen. De typische Spätburgunder heeft een licht zoetige reuk van rode vruchten van aardbeien via kersen en braambessen overgaande naar zwarte aalbessen. Pas na enkele jaren flessenopslag bereiken Spätburgunder rode wijnen hun smaakvolle hoogtepunt met hoge genotswaarde. Roséwijnen uit Spätburgunderdruiven smaken levendig, elegant, volmondig en bezitten een zalm tot felrode kleur. Indrukwekkend zijn ook de lichtende helderheid en het charmante boeket. Ze lijken meer op de witte- dan op de rode wijnen en worden derhalve licht gekoeld gedronken; een geliefde zomerwijn. Bij de Blanc de Noir worden de druiven van de Spätburgunder direct na het plukken geperst; na de gisting volgt een biologische zuren afbraak. Hij beantwoordt in structuur en karakter het wijntype van de Weissburgunder.


Dornfelder

Dornfelder druif

De Dornfelder is een zeer succesvolle, jonge rode wijnranksoort en verlangt vruchtbare bodem in windluwe percelen. De hoge vruchtbaarheid benodigd een matig snijvlak om een evenwichtige hoeveelheid te bereiken. De Dornfelder levert vroeg rijpende, grote, zeer smakelijke druiven. De wijn bezit een dieprode kleur en is lichamelijk, uitdruksvol en aanhoudend van smaak. Eveneens betovert hij door een weloverwogen aangename looistruktuur en een aroma van rijpe kersen, aalbessen en vlierbessen. In ons wijngoed worden de Rotweine volgens het arbeidsintensieve procedé mengvergisting uitgebouwd. De mengvergisting is een klassieke, bewezen proces, waarbij de druiven na de pluk ontrapt worden en dan met de schil en de kernen samen vergist worden. Deze behandeling heeft tot doel de aroma, looi- en kleurstoffen uit de schillen en kernen te extraheren. Voorwaarde voor de mengvergisting is een gezond en rijp plukgoed. Het resultaat is een diepkleurige, krachtige, complexe rode wijn met een hogere looistofaandeel. Hij heeft een langere rijpingstijd nodig, garandeert hierdoor echter een langere opslagmogelijkheid.


Muscaris

Muscaris-Traube

De Muscaris-druivensoort is een kruising tussen Solaris en Gelber Muskatteller, die in 1987 werd gekweekt in het State Viticulture Institute in Freiburg. Het is een van de Piwis - schimmelresistente druivenrassen - en vertoont dus een goede resistentie tegen de schimmels Peronospora en Oidium, die het meest voorkomen in de wijnbouw. Door de druivensoort in 2022 voor het eerst op ons bedrijf te planten, vergroten we onze bijdrage aan duurzaamheid doordat we minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Met een teeltoppervlak van 34 ha (vanaf 2020) in Duitsland is het aandeel Muscaris nog #steeds erg klein, maar de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. De wijn van Muscaris heeft een sterk fruitig aroma en een mooie zuurgraad. De balans van Muscaris brengt de prachtige wijnen naar voren. De druif zelf kan zeer intense, rijpe, lichte en exotische fruittonen produceren en is daarom ook zeer geschikt als fruitige cuvéepartner. De eerste gerijpte wijn zal waarschijnlijk in 2025 in ons bedrijf te koop zijn. We zijn erg benieuwd hoe het project zich ontwikkelt!