Wijn locaties van Kröv

Kröver Nacktarsch

Fantasievolle legenden wedijveren om zijn herkomst, doch de oeroude perceelnaam is in oorkondes neergelegd. Een schenkingsverdrag uit 1645 van de echtelieden Jost Halsen en Lucia Zahren met de abdij Echternach noemt een wijngaard in Cranenarsch… houdt 1500 stokken, en een wijngaard in Jungarsch … 400 stokken. In het authentieke Kröver dialect werden snel ook de omliggende wijnbergen Nacktarsch genoemd. Voor het eerst in 1922 verkocht de wijnboer Carl Schnitzius-Müllers deze wijn voorzien van het nevenstaande etiket. De Kröver wijnboeren volgden zijn voorbeeld en de waard Jungle Dick begon als “Ritter Götz” zijn levenslange onvermoeibare promotie van de Kröver Nacktarsch. In 1930 ontwierp August Lebenstedt, beeldhouwer uit Kröv, voor zijn vaders drukkerij P.Lebenstedt, een nieuw Nacktarsch-etiket, welk de Kröver-bevolking tot op vandaag als HUN etiket beschouwen. Kröver Nacktarsch maakte Kröv en zijn wijn onverwacht wereldwijd bekend. Het grote afzet succes baarde opzien bij zedenbewakers, maar hun aanklachten werden door de rechters verworpen. Benijders verklaarden, de grove naam zou het aanzien van de Duitse wijn beschadigen. Als in 1938 de reclameraad van de Duitse wijnbouweconomie in Berlijn een verbod op de Kröver Nacktarsch afkondigt, protesteren de Kröver inwoners hevig en hardnekkig en de pers bespotte de preutsheid van het verbod. Nacktarsch bleef vooraleerst verboden, maar het dialekte Nackasch en ook het keldertafereel bleven toegestaan. Rechtzaken, verbod en de pers zorgen juist voor de bekendheid van de Kröver Nacktarsch. In de wederopbouwjaren vanaf 1950 was Kröver Nacktarsch zeer gewild, en bedong duidelijk hogere prijzen. Wijnverkopers verzamelden goedkope versneden wijn als Kröver Nacktarsch. Dien ten gevolge kreeg de Nacktarsch een slechte reputatie. Ter bescherming van misbruik van de succesvolle reclamenaam, voerde de gemeente in 1951 een zegelmerk en een kurkbrandmerk in, die na objectieve kwaliteits -, en hoeveelheidscontrole tegen betaling afgegeven werd. Deze strenge en werkbare kwaliteitsborging door de gemeente werd in 1970 door de algemene ambtelijke Qualitätsweinprüfung vervangen. De naam van de hedendaagse Grosslage Nacktarsch, geldt uitsluitend voor het gemeentegebied Kröv. Kröver Nacktarsch groeit dus alleen in Kröver wijngaarden! De tekst sluit sterk aan bij het uitvoerige, en zeer aan te bevelen artikel van Prof. Dr. Erwin Schaaf: "Der Kröver Nacktarsch", gepubliceerd in het Regionaal jaarboek Bernkastel-Wittlich 2016 S.96 ff.


Kröver Kirchlay

Kröver Kirchlay

Boven de kerk en het dorpsmidden van Kröv spreiden de wijnbergen van het perceel Kirchlay zich uit tot aan de bosrand. Deze beschut de wijngaarden voor koude luchtstromen afkomstig van de Hoogvlakte, zeker wanneer de voorjaarsvorsten van de IJsheiligen de jonge scheuten van de wijnranken bedreigen. Het wijnbergperceel Kirchlay is naar zuidzuidoost gericht. De benedenste zwak stijgende helling bestaat uit diepgrondige, stenige en water opnemende kleilagen met een hoge vruchtbaarheid. In bovengelegen steiler gedeelte neemt de leisteenmassa met voldoende klei-aandeel toe. Deze bodem kan veel regenwater opslaan en daarom groeien hier, zeker in hete en droge zomers, opmerkelijke en volle Riesling wijnen. Kirchlay Riesling laat zich ook heel goed tot uitmuntende Jaargangs-Winzersekt veredelen. Riesling-Qualitätsperlwijn uit de Kirchlay is vruchtig en levendig. Ook uitdrukkingsvolle Weissburgunder, Blaue Spätburgunder en krachtige, aromatische Dornfelder wijnen vinden hier de juiste bodem.


Kröver Letterlay and Kröver Steffensberg

Kröver Letterlay and Steffensberg

Hier in de gelijkwaardige steil hellingen Letterlay en Steffensberg is de wijngaardarbeid moeizaam en zweet veroorzakend, maar wel lonend. Op steenachtige ondergrond ligt weke en goed doorluchte leemsplit uit het Devon tijdperk, in kleursoorten van bruin en blauwgrijs tot zwart. Hij is rijk aan mineralen, die door de wortels van de wijnstokken makkelijk opgenomen kunnen worden. Een goede watergeleiding van de fossielrijke grond stimuleert de groei van de wijnranken en daarmee de kwaliteit van de druiven, ook in hete zomerachtige, droge periodes. De zuidelijke ligging en lichte afhang, deels tot ongeveer 30 graden, d.w.z. 60 % stijging, garanderen optimale zonopname. De in de buurt van de rivier gelegen percelen profiteren bovendien van de reflectie van het grote wateroppervlak van de Moezel. Hier is de Riesling thuis. Hier groeien bijzondere Riesling wijnen, gekenmerkt door mineraliteit, fijnvruchtige elegantie en zijn eenmalige karakter


Kröver Paradies

Kröver Paradies

Het grootste gedeelte van de Kröver wijnpercelen draagt de naam Paradies, heeft eveneens een zuidelijke ligging en kan daardoor het zonlicht van vroeg tot laat opvangen. In de vlakke wijngaarden boven het zwembad, op slibaarde van de Moezel, vindt de wijnranksoort Rivaner (Müller-Thurgau) optimale groeivoorwaarden. De wijnen, veelal droog of halfdroog proeven mild, bloemig en gaan vaak gepaard met een fijn sprankje Muskat. De hier groeiende Rieslingwijnen smaken stevig en bodem vast. In de oplopende steilere helling zijn de gronden gelijk aan de naastgelegen percelen Kirchlay, beneden leistenen dal steenslag, boven brokkelige, zachte leisteen houdende leem; ideaal voor een lichte, vruchtige Riesling, voor klassieke Weissburgunder, Spätburgunder en Dornfelder..